İçindekiler Oyster Shell Powder (CaO) - 840 mg D3 - 7.5 mcg 300IU ,Citosan - 7.5 mcg 100IU
Kullanım Talimatı Gıda takviyesi olarak günde 1 kapsül bol su ile alınır.
OYSTER SHELL POWDER KAYNAKLI KALSİYUM , CHITOSAN GIDA TAKVİYELERİ
OYSTER SHELL POWDER NEDİR ?
Kum, taş, toz ve çakıllarından arındırılan istiridye kabuklarının yıkanarak temizlenmesi, fırınlanarak mikroplarından arındırılması ve öğütülmesi ile elde edilen doğal bir üründür.
Yüksek ısıda fırınlanma ile bakteriyel , viral riskler elimine edilmektedir.
Kalsiyum metabolizmasında biyouyumlu
Kemik büyümesini ve kemik aktivitesini uyarır
in vitro ve in vivo çalışmalar, sedefin osteoindüktif, osteointegratif ve osteokondüktif özelliklere sahip biyouyumlu bir malzeme olduğunu da göstermektedir. Chaturvedi ve diğerleri, 2013 1*
Anmikrobiyal , Antiviral , Antifungal
İstiridyeler, lezzetli etleri ve kireçli kabukları ile bilinen, ekonomik ve ekolojik açıdan önemli kabuklu deniz ürünleridir. İstiridye kabuğu, yumuşak dokuyu koruyan organik bir matris ve mineraller içerir ( Upadhyay ve diğerleri, 2016 )2* Kabuk, toplam istiridye ağırlığının yaklaşık %60'ını oluşturur ( Xing ve diğerleri, 2013).3*.
İstiridye atık ürünleri, güvenli ve çevre dostu fonksiyonel bileşikler olma potansiyeline sahiptir. Bu atık ürünlerin biyouyumlu antimikrobiyaller olarak kullanılması insan sağlığını ve atık yönetimini iyileştirebilir ( Sadeghi ve diğerleri, 2019 ) 4* .
İstiridye kabukları , iskelet/kabuk proteinleri olarak da adlandırılan küçük bir oranda organik matris proteinlerine (~%0,1–5) ek olarak esas olarak kalsiyum karbonattan (CaCO3; -%95) oluşur
OYSTER SHELL KAYNAKLI CALCIUM- KALSİYUM OKSİT
Kalsiyum oksit (CaO) ve Kalsiyum hidroksit gibi kalsiyum bazlı bileşikler] istiridye kabuğundan elde edilebilir.
Kalsine istiridye kabuğu tozu, biyouyumluluğu ve antimikrobiyal ve biyosidal aktiviteleri nedeniyle büyük ilgi görmüştür.
İstiridye kabuğunun antimikrobiyal aktivitesi, esas olarak, kireçlenmiş istiridye kabuğunda çevreleyen pH'ı artıran önemli bir bileşik olan CaO'nun alkalinitesine dayanır. CaO'dan türetilen kalsiyum iyonları, kardiyolipin (bakteriyel hücre zarındaki ana lipid) ile reaksiyona girer, hücre duvarının yırtılmasına ve hücre bütünlüğünü güçlü bir şekilde etkileyen reaktif oksijen türlerinin (ROS) ve serbest radikallerin oluşumuna yol açar. CaO'nun antifungal aktiviteleri ayrıca alkaliliği ve ROS üretimi ile de ilişkilidir. (Sadeghi ve diğerleri, 2019 )4*. (Umayaparvathi, ve diğerleri ,2014 ) 5*
OYSTER SHELL KAYNAKLI CHITOSAN -KİTİN-KİTOSAN
Kitosan Kitin 'in deasetilasyonu ile elde edilen lineer bir aminopolisakkarittir.
Kitin ise, kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarında çok miktarda mevcut olan ve yeryüzünde selülozdan sonra en fazla bulunan doğal bir biyopolimerdir.
Kitin, bir N-asetil-D-glukozamin polimeri ve kitosan ise bir D-glukozamin ve N-asetil-D-glukozamin kopolimeridir. Deasetile edilmiş kitin, kitosan olarak adlandırılır.
OYSTER SHELL KAYNAKLI CHITOSAN -KİTOSAN ÖZELLİKLERİ VE HANGİ AMAÇLA KULLANILIR ?
Kitosan çok etkili bir adsorbenttir. Uzaklaştırılması zor olan ağır metallerin çöktürülerek-bağlanarak uzaklaştırılmasında kullanılır.
Kitosan sindirim sistemindeki yağları tutarak bloke etme özelliğine sahiptir.
Antitoksik ve biyoaktif , biyouyumlu
Antimikrobiyal ve antioksidan
Medikal alanda ağır metallerin uzaklaştırılması , yağ bloke özelliği ile zayıflama haplarında kullanılmaktadır
KAYNAKLAR
1*- Chaturvedi, R., Singha, PK ve Dey, S. (2013). Sedef Aracılı Antioksidan Aktivite ve Osteoblast Farklılaşmasının Suda Çözünür Biyoaktif Maddeleri. PLOS BİR 8, e84584–10. doi:10.1371/journal.pone.0084584
2*- Upadhyay, A., Thiyagarajan, V. ve Thiyagarajan, V. (2016). İstiridye Kabuğu Organik Matriks Proteinlerinin (OMP) Proteomik Karakterizasyonu. Biyobilgi 12, 266–278. doi:10.6026/97320630012266
3*- Xing, R., Qin, Y., Guan, X., Liu, S., Yu, H. ve Li, P. (2013). Deniz Tarağı Kabuğu, İstiridye Kabuğu ve Pirolize Ürünlerinin Antifungal Aktivitelerinin Karşılaştırılması. Mısır. J. Aquatic Res. 39, 83–90. doi:10.1016/j.ejar.2013.07.003
4*- Sadeghi, K., Park, K., Park, K. ve Seo, J. (2019). İstiridye Kabuğu Bertarafı: Paketleme için Çevre Dostu Yeni Bir Antimikrobiyal Ajan Olarak Potansiyel: Kısa Bir İnceleme. Koreli. J. paket. bilim Teknoloji 25, 57–62. doi:10.20909/kopast.2019.25.2.57
5*- Umayaparvathi, S., Meenakshi, S., Vimalraj, V., Arumugam, M., Sivagami, G. ve Balasubramanian, T. (2014). İstiridyenin Enzimatik Hidrolizatından ( Saccostrea Cucullata ) Biyoaktif Peptitin Antioksidan Aktivitesi ve Antikanser Etkisi. Biyomed. Önceki Nutr. 4, 343–353. doi:10.1016/j.bionut.2014.04.006
6*- Molecular modeling and simulation of ion-conductivity in chitosan membranes Ernesto Lopez-Chavez*, Jose Manuel Martinez-Magadan, Raul Oviedo-Roa, Javier Guzman, Joel Ramirez-Salgado, Jesus Marin-Cruz Programa de Ingenieria Molecular, Instituto Mexicano del Petroleo, Meksiko, Received 19 October 2004; received in revised form 25 April 2005; accepted 30 April 2005 Available online 1 July 2005 Polymer 46 (2005) 7519–7527
7*-Chitosan Derivatives Killed Bacteria by Disrupting the Outer and Inner Membrane JAE-YOUNG JE AND SE-KWON KIM* Department of Chemistry, Pukyong National University, Busan 608-737, Korea J. Agric. Food Chem. 2006, 54, 6629-6633
8*- Antibacterial effects of Chitosan solution® against Legionella pneumophila, Escherichia coli, and Staphylococcus aureus Takanori Fujimoto a, Yasuo Tsuchiya a,⁎, Michinori Terao b, Kazutoshi Nakamura a, Masaharu Yamamoto a Department of Community Preventive Medicine, Niigata University Graduate School of Medical and Dental Sciences, Niigata 951-8510, Japan b Department of Medical Technology, School of Health Sciences Faculty of Medicine, Niigata University, Niigata 951-8518, Japan Received 15 October 2005; received in revised form 5 May 2006; accepted 6 June 2006 International Journal of Food Microbiology 112 (2006) 96–101
9*- Characterization of the Opsonic and Protective Activity against Staphylococcus aureus of Fully Human Monoclonal Antibodies Specific for the Bacterial Surface Polysaccharide Poly-N-Acetylglucosamine Casie Kelly-Quintos,1,2 Lisa A. Cavacini,1,3 Marshall R. Posner,1,3 Donald Goldmann,1,4 and Gerald B. Pier1,2*
10*- Fungistatic activity of modified chitosans against Saprolegnia parasitica. Muzzarelli RA, Muzzarelli C, Tarsi R, Miliani M, Gabbanelli F, Cartolari M. Centre for Innovative Biomaterials, Faculty of Medicine, University of Ancona, Via Ranieri 67, IT-60100 Ancona, Italy. Biomacromolecules. 2001 Spring;2(1):165-9.
11*- Preparation and Characterization of Chitosan-Based Nanocomposite Films with Antimicrobial Activity JONG-WHAN RHIM,*,† SEOK-IN HONG,§ HWAN-MAN PARK,# AND PERRY K. W. NG^ Department of Food Engineering, Mokpo National University, 61 Dorimri, Chungkyemyon, Muangun 534-729, Chonnam, Republic of Korea; Korea Food Research Institute, San 46-1, Baekhyun-dong, Bundang-gu, Seongnam-si 463-746, Kyonggi-do, Republic of Korea; Composite Materials and Structures Center, 2100 Engineering Building, Michigan State University, East Lansing, Michigan 48824-1226; and Department of Food Science and Human Nutrition, Michigan State University, East Lansing, Michigan 48824-1224 J. Agric. Food Chem. 2006, 54, 5814-5822
12*- Molecular modeling and simulation of ion-conductivity in chitosan membranes Ernesto Lopez-Chavez*, Jose Manuel Martinez-Magadan, Raul Oviedo-Roa, Javier Guzman, Joel Ramirez-Salgado, Jesus Marin-Cruz Programa de Ingenieria Molecular, Instituto Mexicano del Petroleo, Meksiko, Received 19 October 2004; received in revised form 25 April 2005; accepted 30 April 2005 Available online 1 July 2005 Polymer 46 (2005) 7519–7527
13*- Chitosan Derivatives Killed Bacteria by Disrupting the Outer and Inner Membrane JAE-YOUNG JE AND SE-KWON KIM* Department of Chemistry, Pukyong National University, Busan 608-737, Korea J. Agric. Food Chem. 2006, 54, 6629-6633
14*- Antibacterial effects of Chitosan solution® against Legionella pneumophila, Escherichia coli, and Staphylococcus aureus Takanori Fujimoto a, Yasuo Tsuchiya a,⁎, Michinori Terao b, Kazutoshi Nakamura a, Masaharu Yamamoto a Department of Community Preventive Medicine, Niigata University Graduate School of Medical and Dental Sciences, Niigata 951-8510, Japan b Department of Medical Technology, School of Health Sciences Faculty of
15*- https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1479114
Bu makalede ifade edilen tüm iddialar yalnızca yazarlara aittir ve bunların bağlı kuruluşlarının veya yayıncının, editörlerin ve hakemlerin iddialarını mutlaka temsil etmez